Koronavírus: V Taliansku hlásia 49 ďalších úmrtí a 262 nakazených

21.06.2020 Celý región

Rím 21. júna (TASR) - Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 49 úmrtí na nový koronavírus, oznámil v sobotu úrad civilnej ochrany. Krajina si už nasledujúci deň pripomenie štyri mesiace od vypuknutia nákazy na svojom území, pripomenula tlačová agentúra AP.

Úrad civilnej ochrany v sobotu večer oznámil, že Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín 262 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom najviac ich zistili v najťažšie zasiahnutom regióne Lombardsko.

Taliansko má celkovo 238.275 prípadov infekcie a 34.610 úmrtí. Prvý prípad domáceho prenosu nákazy zaznamenalo 21. februára v meste Codogno v Lombardsku.

Takto nepríjemne označený bol 38-ročný pacient, ktorý dostal zápal pľúc. V tom čase sa podľa talianskych úradných postupov volali na test na koronavírus len ľudia, ktorí boli v Číne alebo ktorí prišli do kontaktu s infikovaným človekom.

Privolaný lekár však napriek tomu test Mattiovi Maestrimu nariadil, pretože bol vo vážnom stave. Maestri sa z ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, vyliečil a bol aj po ruke pri narodení svojej dcéry.

Talianska vláda začala minulý mesiac uvoľňovať prísne celoštátne karanténne opatrenia. Predstavitelia verejného zdravotníctva tvrdia, že hoci nové prípady nákazy pribúdajú v oveľa menšom počte než dosiaľ, potvrdzujú to, že koronavírus stále medzi ľuďmi koluje.
 
 

Peking hlási 22 nových prípadov nákazy, otestovali dva milióny ľudí

Peking 21. júna (TASR) - Čínska metropola Peking hlásila v nedeľu 22 nových prípadov nákazy novým koronavírusom po masovom testovaní, pri ktorom v snahe zastaviť ďalšie šírenie vírusu v meste odobrali viac než dva milióny vzoriek. Informovala o tom agentúra AFP.

Nové ohnisko v Pekingu vyvolalo obavy z opätovného rozšírenia nákazy v Číne, ktorá dostala epidémiu počas uplynulých mesiacov do značnej miery pod kontrolu. V meste uzavreli desiatky lokalít, uzavreli školy a obyvateľov vyzvali, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné.

V pekinskom ohnisku malo pozitívne testy dosiaľ vyše 220 ľudí. Štátna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že miestne úrady zriadili viac ako 2000 stanovíšť, na ktorých odobrali 2,3 milióna vzoriek.

Nákaza sa objavila na veľkoobchodnej tržnici Sin-fa-ti, čo podnietilo obavy o bezpečnosť dodávok potravín v meste. Táto tržnica totiž pokrýva vyše 70 percent zásobovania Pekingu čerstvými poľnohospodárskymi produktmi.

Celkovo Čína v nedeľu zaznamenala 26 nových prípadov nákazy, z nich tri sa vyskytli v provincii Che-pej susediacej s Pekingom. Jeden z týchto pacientov pracoval na trhu Sin-fa-ti.

Zdravotnícke úrady potvrdili tiež jeden prípad zavlečený zo zahraničia. Infekcie prinesené čínskymi občanmi vracajúcimi sa do vlasti tvorili väčšinu nových prípadov až do výskytu nového ohniska v Pekingu.
 
 

Počet nových prípadov v Rusku už päť dní neprekročil 8000

Moskva 21. júna (TASR) - V Rusku stúpol v priebehu uplynulých 24 hodín počet prípadov nákazy koronavírusom o 7729 na 584.680, oznámilo v nedeľu tamojšie krízové centrum. Počet nových prípadov nákazy už po piaty deň za sebou neprekročil 8000, informovala agentúra TASS.

Rusko takisto zaznamenalo 109 nových úmrtí, čím sa oficiálny počet obetí pandémie zvýšil na 8111.

V porovnaní so sobotou počet prípadov nákazy vzrástol o 1,34 percenta.

Moskva, ktorá je ohniskom epidémie v Rusku, zaznamenala 968 nových prípadov, čo je najmenej od 9. apríla. Celkovo Moskva dosiaľ eviduje 213.946 pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

Ďalších 549 nových prípadov hlási Moskovská oblasť, 294 Chantyjsko-mansijský autonómny okruh a 229 Petrohrad.

Vyliečilo sa už 339.711 pacientov. Naďalej aktívnych je 236.858 prípadov.
 
 

Epidémia koronavírusu bude v Iráne trvať do roku 2022, tvrdí minister

Teherán 21. júna (TASR) - Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí v nedeľu vyhlásil, že koronavírusová epidémia bude v Iráne trvať do roku 2022. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na iránsku agentúru ISNA.

Namakí uviedol, že podľa oficiálnych odhadov budú Iránci "musieť žiť s koronavírusom ďalšie dva roky".

Minister prirovnal vírus k zvieraťu, ktoré "hryzie a kope".

Irán začal v apríli uvoľňovať opatrenia zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Počet nových prípadov však následne začal opäť rásť. Úradom sa dosiaľ nepodarilo nákazu dostať pod kontrolu.

Ministerstvo zdravotníctva opätovný nárast počtu obetí aj počtu prípadov nákazy prikladá zvýšenej miere cestovania.

Celkovo sa v Iráne koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, nakazilo už viac ako 200.000 ľudí, vyše 9500 v jeho dôsledku zomrelo.
 
 

Izraelské nemocnice opäť otvárajú oddelenia pre pacientov s COVID-19

Tel Aviv 21. júna (TASR) - Po výraznom náraste nových prípadov nákazy v uplynulých dňoch nariadilo izraelské ministerstvo zdravotníctva nemocniciam v krajine, aby opätovne otvorili svoje oddelenia pre pacientov s novým koronavírusom. Potvrdil to v nedeľu hovorca ministerstva, informuje agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým povedal, že na zasadnutí s predstaviteľmi ministerstiev a expertmi si vypočul viacero scenárov ďalšieho vývoja pandémie, a všetky boli nepriaznivé.

"Ak okamžite nezmeníme naše správanie, pokiaľ ide o ochranné masky a pravidlá odstupu, budeme musieť proti vlastnej vôli zaviesť nové opatrenia," varoval Netanjahu. V pondelok sa zíde so svojím krízovým štábom, aby prediskutoval možné ďalšie kroky.

Správa izraelskej vojenskej tajnej služby zverejnená v sobotu varuje pred druhou vlnou pandémie. Bez rýchlych opatrení na zastavenie šírenia koronavírusu by sa podľa nej v krajine mohol počet nových infikovaných do jedného mesiaca zvýšiť na viac ako 1000 za deň. V takom prípade sa možno obávať aj stoviek úmrtí.

Vysokopostavená predstaviteľka ministerstva zdravotníctva Sigal Sadecká v nedeľu pre armádny rozhlas povedala, že v krajine evidujú znepokojujúci a pokračujúci nárast infekcií. Zdôraznila, že rezort sa nesnaží ľudí vyľakať, ale chce verejnosti povedať pravdu. "Možnosti zdravotníctva sú obmedzené," dodala.

Izrael na začiatku koronavírusovej epidémie v polovici marca rýchlo zaviedol prísne opatrenia, čo viedlo k relatívne nízkej miere nákazy a nízkej úmrtnosti v krajine. V máji začal postupne obmedzenia uvoľňovať a od konca daného mesiaca sa počet prípadov nákazy zvyšuje. Ministerstvo financií je z obáv z ďalších hospodárskych škôd proti novým karanténnym opatreniam.

Z údajov ministerstva zdravotníctva vyplýva, že v Izraeli vírus Sars-CoV-2 dosiaľ testy potvrdili u 20.686 osôb a ochoreniu Covid-19 podľahlo 305 ľudí.
 
 

India hlási dosiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov infekcie

Naí Dillí 21. júna (TASR) - India v nedeľu oznámila 15.413 nových prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa tým v Indii zvýšil na 410.461. Ide o štvrtú najvyššiu bilanciu vo svete po USA, Brazílii a Rusku.

V nedeľu tiež indické zdravotnícke úrady hlásili ďalších 306 úmrtí, čím ich počet dosiahol 13.254, informovala ďalej stanica BBC.

Skutočné počty infikovaných i úmrtí sú však podľa predpokladov v krajine vyššie, a to z dôvodu nedostatočného testovania a problémov pri oznamovaní.

Väčšina prípadov sa vyskytla v oblasti hlavného mesta Naí Dillí a v štátoch Maháraštra a Tamilnádu, kde evidujú dokopy asi 60 percent potvrdených infekcií.

Indický premiér Naréndra Módí v nedeľňajšom príhovore podporil cvičenie jogy s cieľom prispieť k posilneniu "nášho dýchacieho a imunitného systému".

"Keď je naša imunita silná, veľmi nám pomáha poraziť túto chorobu," povedal.
 
 
 

Vyberte región